Az esztétika sajnos nem minden: egy energetikai bukás története.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány

energetikai tanúsítvány

Van az utcánkban egy csinos ház, melyet nemrég meghirdettek. Ismerem a tulajdonosát, így megkérdeztem, vajon miért akarnak túladni az ingatlanon. Ő azonban válasz helyett arról kezdett mesélni, milyen nagy csalódást okozott neki az energetikai tanúsítvány. Mivel a műszaki megoldások rajongója vagyok,rákérdeztem, mi miatt érez így. Erre beavatott a részletekbe

.Nem olyan régen, 12 évvel ezelőtt épült a ház, és akkor a csodájára jártak az egész környékről. Esztétikailag kimagasló látványt nyújtott, hiszen impozáns vonalvezetésű, exkluzív anyaghasználatú kialakítása vonzotta a tekintetet. A belső tereket is úgy építették meg, hogy prémium burkolóanyagokat és különleges megoldásokat alkalmaztak. Mintha ezzel párhuzamosan megfeledkeztek volna azonban a szerkezeti és gépészeti megoldások tökéletesítéséről, melyek az energetikai hatékonyságot jelentették volna.

A házat gyorsan, egyetlen nyár alatt építették fel. Mint kiderült, a tulajdonos annyira gyorsan szerette volna birtokba venni, hogy nemes egyszerűséggel kihagyatta a külső hőszigetelést. Helyette a téglafalakat csak simán bevakolták és nemes vakolattal a kívánt színűre színezték.

12 évvel ezelőtt még nem volt kötelező a kondenzációs elven működő gázkazánok telepítése sem. Nem figyeltek oda kellőképp a műszaki felelős döntésére, aki egy normál turbós kombi kazánnal oldotta meg a fűtést és az átfolyós rendszerű melegvíz készítést. Pedig egy kondenzációs kazánnal sokkal energiahatékonyabb rendszert lehetett volna létrehozni. Ezt a hibát utólag igen költséges lett volna kijavítani, mert a kondenzációs hőtartományban történő fűtést nagyobb felületű radiátorokkal kellett volna működtetni. A legtöbb helyiségbe be sem fértek volna ezek a méretű fűtőtestek.

Az ablakok a külső vonalvezetéshez igazított, gyönyörű, egyedi asztalosmunkák voltak. Az őket készítő mesternek azonban sajnos nem sok tapasztalata volt a hőszigetelt üvegtáblák terén. Sajnos sima egyrétegű üvegek kerültek be a nyílászárókba. Ráadásul a háznak gyakorlatilag nincs padlás födéme, ugyanis a belső tér tágasságát tűzték ki elsődleges célként,és hatalmas belmagasságot hagytak. Ennek kettős hátránya adódik energetikai szempontból. Egyrészt a fűtés hője felszáll a valós lakótérből a kihasználatlan felső légtérbe. Másrészt a hőszigetelt padlásfödém hiánya miatt a tetőn keresztül egyszerűen kiszökik a megtermelt hőmennyiség nagy része a tetőn keresztül.

Mindez tehát jól mutatja, hogy ideális esetben a ház esztétikai kialakításának összhangba kellene kerülnie a funkcionális elvárásokkal. Ha ez nem történik meg, könnyen ugyanerre a sorsra juthat az ingatlan. A csodás külső és belső megoldások nem kompenzálják a műszaki és gépészeti hiányosságokat. Az e-tanusitas.eu tapasztalatai szerint a ház emiatt sajnos kisebb piaci értékkel fog rendelkezni, mint hasonló adottságú, de jobb energetikai besorolású ingatlanok.